Αρχική | Τι πρέπει να ξέρετε για τον ήλιο!

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ήλιο!

Ο ήλιος ακτινοβολεί φως στη γη και μέρος αυτού του φωτός αποτελείται από αόρατες ακτίνες UV. Όταν αυτές οι ακτίνες φθάσουν το δέρμα, προκαλούν το μαύρισμα, κάψιμο και άλλες βλάβες του δέρματος.

Το φως του ήλιου περιέχει τρεις τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας: UVA, UVB και UVC:

  1. Οι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση του δέρματος και ρυτίδες και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Επειδή οι ακτίνες UVA περνούν αβίαστα μέσα από το στρώμα του όζοντος (το προστατευτικό στρώμα της ατμόσφαιρας, ή ασπίδα, που περιβάλλει τη γη), αποτελούν την πλειοψηφία της έκθεσης στον ήλιο μας.
    Προσοχή στα κρεβάτια μαυρίσματος επειδή χρησιμοποιούν ακτίνες UVA όσο και UVB ακτινοβολία.
  2. Οι ακτίνες UVB είναι επίσης επικίνδυνες, προκαλώντας εγκαύματα, καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού) και επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος. Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, πιστεύεται ότι σχετίζεται με σοβαρά ηλιακά εγκαύματα UVB που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 20. Οι περισσότερες ακτίνες UVB απορροφούνται από το στρώμα του όζοντος, αλλά αρκετές από αυτές τις ακτίνες το διαπερνούν και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη.
  3. Οι UVC είναι η πιο επικίνδυνες, αλλά ευτυχώς, αυτές οι ακτίνες μπλοκάρονται από το στρώμα του όζοντος και δεν φτάνουν στη γη.

Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσετε την οικογένειά σας από την έκθεση σε UVA και UVB, τις ακτίνες που προκαλούν βλάβες στο δέρμα, μένοντας σε σημεία με σκιά, αλλά και με την χρήση αντιηλιακών.

Περισσότερα Άρθρα